c'enul & fahmi

Daisypath Anniversary tickers

aisy na'il

Lilypie Second Birthday tickers

pasal aku...

My photo
A dreamer at heart.Tries to watch scary movies- but fails miserably.Wants to wake up next to en.Fahmi everyday, forever.Laughs to loud. Talks to much.Willing to make people laugh at own expense. Frets when away from en.Fahmi for too long. Misses family dearly. Believes a good cup of coffee can mend the worst day.

Monday, 18 July 2011

E-Day : ketika yg laen sdg mem-BERSIH...

Hmm..mgu yg suram bg penyoping2 tegar di jalan TAR..huh..segala aktiviti/plan tuk meningkatkan ekonomi para peniaga di jalan TAR terpaksa ditangguhkan gara2 BERSIH..takper2...macam2 aktiviti oleh buat dirumah...

ada yg tido...ada yg melayan SailorMoon...ada yg mengemas rumah..ada yg mengira hutang sambil menonton sailor moon..macam2 lagi la kan xtvt laen boleh buat..

macam aku, pas tgok sailormoon*opps.. kantoi*, tetiba dapat idea nak wat base tuk hantaran tunang nanti..

okay..hantaran aku berkonsepkan garden...hmmm...garden la sgt..*igt kawen jer garden2 nih??hantran pun ada tau..huhu..

base, aku guna pinggan ceramic putih..beli kat home deco,murah ajo.. pastu aku nak guna rumput artificial sebagai base kat pinggan tuh..Hmm..camno tuh???meh tgok nih..

mula2 aku perlukan :

  1. rumput artificial
  2. gam
  3. kertas putih A4
  4. pinggan ceramic

budak rumah aku, ayu yg juga merangkap tuan rumah, telah men-suggest-kan kat aku tuk wat jer gam tuh..tak payah la nak beli2...buat gam???Hmmm..teringat zaman susah2 dulu..mmg tak mampu nak beli gam..so mak buat jer gam tuk aku kalu ada kelas pendidikkan seni masa skolah rendah dulu..*tetiba tringat kat mak, susah2 watkan gam tuk aku.. :( *

oleh kerana tahap kerajinan telah mengatasi tahap kemalasan aku pada hr tuh, aku pun ikot jer idea si ayu..pergi kedai beli tepung ubi..YE, kawan2..gam itu diperbuat oleh tepung ubi...sekian...

ni la tepung ubi..
mula2 bancuh tepung ubi tuh ngan air ...
pastu masakkan ats kuali..dan gaul..jgn benti..

kalu rasa pekat, campur lagi air...
pastu, gaul sampai jadi macam gam..agak2 rupa macam gam tuh, korang benti la gaul..
 dan jadila gam DIY aku...huhu...skang meh kita wat base rumput tuh...


 1. mula2 amek kertas A4..potong ikut size pinggan tuh..


2. pastu, letakkan gam yg aku buat td kat ats kertas A4 tuh...


3. pastu letakkan la rumput artificial tuh..cover sluruh kertas A4 tuh..jgn bg ada yg lopong2..


tadaa....dan inilah rupanya base aku tuh..ada tujuh dulang kesemuanya...wat masa ni, nilah rupanya..nanti baru tambah side flower kat setiap dulang tuh...takder la cantek sgt..tp aku puas hati ngan hasilnya..

yg sronoknyer, kami buat sama2 satu rumah..hahha..gotong royong...thanks yer kawan2..huhu

9 comments:

cik anis said...

wah kreatif jugak idea ni..
goodluck for u e-day nanti dear!
;)

cik enul said...

thanks cik anis...bantuan en.Google jugak..hehehe

Q said...

Bestnyer buat sendiri!yang penting kawan2 ada untuk tolong kan?hhihi

cik enul said...

alhamdulillah..kawan2 sgt membantu..!

Aeen said...

wah...kreatifnya.....best la buat sendiri...cam saye time 2nang xberkesempatan nak buat hantaran sendiri...time wedding ni pun x berkesempatan jugak..sebabnya..xde hantaran...hehehe..

anaztasias nora aira said...

kratifnya dan rajin lah @hehehe

Suehaily Mohd Jiwa said...

wow baru dapat tau kak enul nak tunang!!!congatulationnnnsss and celebrationnnss!

cik enul said...

aeen: ada masa boleh la..kalu tak maen campak jew...hehe

nora: rajin bila ada yg tolong..huhu..

elly: Ooo..bru tau ea..hehe..nanti jemput la dtg..huhu..g ngan kak fara skali..

molba said...

dear..where u beli rumput artificial yg dah lerai2 tu eh? n how much..thanx in advance..

amiemohammad@yahoo.com